V okviru naravoslovnega dne so januarja četrtošolci obiskali BIC- Biotehniški izobraževalni center Ljubljana. Nekaj foto utrinkov z obiska najdete v galeriji.
ZDRAVA PREHRANA ŠOLARJEV
V okviru naravoslovnega dne smo četrtošolci v ponedeljek, 12.1. in v torek, 13.1.2015 obiskali BIC – biotehniški center.
Najprej smo si ogledali predstavitveni film o samem centru, kjer smo videli, kako se dijaki izobražujejo za poklice peka in slaščičarja. Sledili sta dve delavnici, ki smo jih že komaj čakali.
Prva skupina se je podala v knjižnico, kjer smo se pogovarjali o prehrani, kaj, kdaj in koliko hrane zaužijemo. Ob veliki prehranski piramidi smo se pogovarjali o različni hrani, ki je pogosto na naših jedilnikih. Ugotavljali smo, kakšne so naše prehranjevalne navade in kako bi jih lahko še izboljšali. Sestavili smo svoje prehranske piramide ter se ob koncu pogovorili, zakaj so na posameznih poljih določeni izdelki. Najboljše pa smo prihranili za konec prve delavnice – izdelali smo sadna nabodala, ki so bila zelo pisana, saj smo uporabili veliko različnega sadja. Z njimi smo si seveda napolnili želodčke.
Druga skupina se je najprej odpravila v pekarno. Mojster Mišo je povedal kakšna pravila so v pekarni in katera pravila moramo upoštevati tudi mi. Na delovni mizi so nas že čakali majhni hlebčki testa, ki smo jih spremenili v majhne slastne pice. Nadaljevali smo z učenjem. Naučili smo se, kako naredimo ljubljanski gumb in pletenico. Za lepši videz smo jih položili v mak ali sezam.
Skupini smo zamenjali in uživali še naprej. Ob koncu je vsak udeleženec odnesel s seboj nekaj kosov pekovskega peciva in morda še pico, če jo ni zmazal že v BIC-u. Z lepimi vtisi smo zapustili BIC in se iz vroče pekarne peš odpravili do šole.
Marjeta Blatnik